keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Talven alta tulleita

Maanantaina eli toisena pääsiäispäivänä vietin aikaani tämän penkin parissa. Penkissä oli aika tavalla jo väsähtäneitä perennoja ja pionin siementaimia. Rikkaruohotkin yrittivät kovasti vallata paikkaa, mutta onhan taas joksinkin aikaan järjestyksessä. Valopaalusta lähtee roikka latamaan ruohonleikkurin akkua... Pari kärryllistä uutta multaa, kasvien uudelleen sijoittelua ja reunojen kanttausta. Johan koheni penkki.
 Valopaalun juurella on kasvanut jo useamman vuoden Pohjantähti -ruusu. Leikkasimme sen viime kesänä alas, kasvusto oli valtava ja aiheutti jo haittaa. Ruusu on lähtenyt uudelleen kasvamaan ja tänä kesänä se sai uuden kehikon mitä vasten tukeutua. Ehkä pysyisi ohikulkijan silmistä poissa piikikkäät, rennot varret. Varsinkin ruohonleikkaaja moitti sitä. Penkistä löytyi useampi Kuolanpionin (Paonia anemola) siementaimi, jotka istutin vähän kauemmas toisistaan. Pionin kasvattaminen siemenestä on pitkällinen prosessi. Näissäkin vain pieni hiippa penkin pinnalla, mutta juurakot olivat jo isoja. Liki puolet penkin narsisseista lähti siirteeseen odottamaan uutta paikkaa. Ja nykyisetkin täyttävät penkin mainiosti.
Pikkusipuleita kukkii päätypenkissä valtoimenaan. Posliinihyasintti on levinnyt todella hyvin tässä varjoisessa penkissä ja nurmikkoonkin tähän lähelle. Krookukset laittoivat kukkansa suppuun tuulessa. Varjoliljat nostavat piikkejä, kerrottu valkovuokko näkyy ihan pieninä alkuina, kun osaa katsoa, nuppuja vasta. Akileijat ovat jo tehneet hyvät alut.
Koiranhammas on jo tehnyt nuppuja. Kukkii toista vuotta puutarhassamme. Meni monta vuotta, kunnes kotoutui ja ryhtyi kukkimaan.
 Viime vuonna jakamani esikot kukkivat jo kauniisti.
Tämä on ollut päivittäinen käyntikohteeni jo useamman viikon ajan. Ostin viime vuonna Love Child -kärhön taimen ja olen jännittänyt, kuinka se talvehtii. Pääsiäisen lämpö sai silmut näkyviin, joten hengissä ollaan.
 Lumikellot ovat ihania, isoja mättäitä paraatipenkissä. Näissäkin on mennyt vuosia, ennen kuin ovat jakautuneet tämmöisiksi puskiksi.
Tässä eilisen illan kaakerruspenkki. Tästä lähti reunakivet toiseen puutarhaan ja tilalle on tulossa uudet. Reunakivien päällä on ollut maksaruohoa, mutta putsasin sen eilen kompostiin. Peitti ne vanhat kivet kyllä ihan kauniisti, mutta penkkiä ryhdistetään nyt uudelleen, joten joutivat pois. Lähtee pistokkaasta, joten sitä on helppo lisätä uudelleen ja kasvaa nopeasti. Ympäristössä on luvassa vähän laajempaakin remonttia.

1 kommentti:

  1. Sielläpäs ollaan oltu reippaita! Yksi penkki pitäisi minunkin laittaa tänä keväänä uusiksi. Kivaa puuhaa kunhan saisi ensin tehtyä vähän suunnitelmaa.
    Kärhöjen menestyminen talven yli on kyllä aina sellainen pieni jännitysnäytelmä. Kävin googlettamassa tuon Love Child -kärhösi kun ei ollut aiemmin tuttu. Kaunis!

    VastaaPoista