tiistai 6. elokuuta 2013

Ruusupuutarha

Jos ensimmäinen vierailupuutarhamme oli keräilijän puutarha, niin seuraava puutarha, jossa kävimme oli ruusupuutarha Sulvalla. Vanha maalaistalomiljöö, jonne oli rakennettu rosario. Puutarhassa oli aika moni pensasruusua jo kukkinut, mutta vielä löytyi ihasteltavaa vähän jalommista kukkien aatelisista. Minä erityisesti itse olen mieltynyt vaaleanpunaisiin ruusuihin, joten kuviin taisivat eksyä juuri ne.
Puutarhassa oli rakennettu hieno pergola, jossa oli kärhö tai ruusu kiipeämässä lähes jokaista pylvästä vasten. Lisäksi tuonne "katokseen" johti useampi tämmöinen kuja eri puolilta ja uskon köynnösten kasvettua näyn olevan todella mielenkiintoinen.
Myös täältä lähti ideaa erilaisten köynnöstelineiden tekoon kuvia muistilapuiksi. Osaan näistä varmasti oli tulossa köynnösruusuja.
Näitä vaaleanpunaisia kaunottaria pihassa oli lukuisia eri lajeja. Lähes jokaisella oli nimikyltti juurella, joten ruusujen kasvutapoja, selviämisiä talvesta sun muita voi seurata ja tunnistaa ruusut myöhemminkin.
 Puutarhassa oli myös jonkin verran muita kasveja. Liljat täälläkin kukoistiva upeissa väreissä.
Keskellä puutarhaa oli ihana lepopaikka, johon istahdimme tuoleille. Alapuolella vesiaihe lorisi, rannoilla kasvoi upeita ruusuja ja itse lammessa polskutteli kultakaloja lasten suureksi riemuksi.
Katseenvangitsijana jotain sinistäkin. The President -kärhö, joka oli viihtynyt jo useamman talven ja loisti nyt upeassa kukinnassaan. Puutarha oli hyvin erilainen kuin ensiksi vierailemamme paikka. Ja kolmas mihin tutustuimme, oli jälleen hyvin erilainen kuin kaksi ensimmäistä. Toivottavasti pääsette näillä kuvilla myös osallisiksi näistä kauniista puutarhoista, sillä millään muotoa ei ole mahdollista kiertää kaikkia Suomen avoimia puutarhoja yhden päivän aikana. Ensi vuonna tuo avointen puutarhojen päivä näytti olevan ainakin alustavassa tapahtumakalenterissa sovittuna 15.6. Näin pääsee näkemään eri aikoihin samoja puutarhoja. Kukkivat kukat ovat varmasti hyvin eri kukkijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti