sunnuntai 18. elokuuta 2013

Yhä ylös kurkotan

Olen pitkään ihastellut jalokärhöjen kukkien kokoa ja runsautta. Heinäkuun alkupäivinä sain vihdoin puutarhaani istutettua ensimmäisen jalokärhön. Siinä on ehtinyt parhaimmillaan olla 7 kukkaa samaan aikaan ja varsinkin ensimmäisten avautumista olen käynyt päivittäin seuraamassa. Sitten avautuikin jo monta nuppua samana päivänä ja köynnös on muuttunut hiljakseen siniseksi. Kärhöjen hinnat ovat tulleet jonkin verran alaspäin siitä, kun niitä rupesi saamaan täältä. Nyt malttaa ostaa, kun kesäkukan hinnalla saa, vaikkei talvehtisikkaan puutarhassamme. Myös suositukset kasvuvyöhykkeistä ovat muuttuneet. Ennen ei juuri meidän korkeudelle luvattu minkään jalokärhön pärjäämistä, mutta nyt löytyy jo useita. Puutarhassamme on muutamia alppikärhöjä, jotka olen kasvattanut tuttavalta saamistani siemenistä ja ne kyllä menestyvät mukavasti. Katsotaanpa, miten tämä talvehtii, toivottavasti hyvin. Olen muutamassa puutarhassa nähnyt Jackmannin menestyvän vallan mainiosti paikkakunnallamme.
Kesän mittaan kärhö on kiivennyt melkoisen matkan. Kasvuvauhti on melkoinen ja pituutta kasvilla tuntuu tulevan vain koko ajan lisää. Ehkä ensi kesänä köynnös peittää jo ristikon ja kukkii runsaasti isoin, sinisin kukin.
Heinäkuun alussa näytti tältä ja nyt kärhö kiipeilee jo tuolla ovien yläosassa. Saavista on pohja poissa, joten juuret pääsevät tuosta tilasta alemmaskin. Maata ei kuitenkaan tässä ollut yksistään kauhean paljon, joten hämäsimme kärhöä tuolla saavikorotuksella. Talvi näyttää, miten tässä köynnös talvehtii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti