keskiviikko 7. elokuuta 2013

Maalaistalon kaunis pihapiiri

Kolmas puutarhatutustumisemme vei meidät maalaistalon pihapiiriin Seinäjoelle. Piha on todella kaunis ja se on palkittukin useamman kerran puutarhakilpailuissa. Pihaan sisään tultaessa tämmöinen veikeä maitolaituripariskunta on toivottamassa tervetulleeksi.
Pihalla on kauniita istutuksia vaikka kuinka. Työtä on vaatinut paljon, mutta nyt isäntäparin mukaan pääsi jo helpommalla hoidolla. Kun vain perustyöt on tehty kunnolla ja kasvit peittävät istutusalueet, ei roskat pääse valtaamaan. Paljaan paikan tullessa roskat kyllä iskevät heti.
Kauniita yksityiskohtia löytyy monenlaisia. Jollei joku kasvi näyttänyt hyvältä istutuspaikassaan sai se muuttaa vaikka useampaan kertaan kunnes löysi oman paikkansa. Joskus kasvit eivät siitä tykänneet mutta monesti löytyi parempi kohta, jossa kasvi tulee oikeuksiinsa.
Tontti on rintessä, joten tasoeroja pihaan saatiin ja yllätyksellisyys säilyy. Mitähän seuraavan kulman takaa löytyykään? Sade meitä välillä hätyytteli, mutta oli onneksi vain ohimenevä kuuro, joten pääsimme jatkamaan kierrosta.
Portteja ja erilaisia väyliä sekä portaita löytyi useampia. On hyvä, ettei kerralla näe kaikkia, vaan tekee mieli kurkistaa aina, että mitähän täältä löytyy.
Itse olen juuri hankkinut näitä lavakauluksia, joten ne tietenkin kiinnostivat ja niiden ympäristö. Olen nähnyt monenlaisia eri vaihtoehtoja. Heinähän tästä ei tässä ehkä ole se parhain vaihtoehto.
 Upea rinne toisesta suuntaa. Rinteessä oli useampi taso, johon oli istutettu kasveja.
Portaat alapihalta marjapensailta ylemmälle tasolle. Pihassa oli reunuksia ja portaikkoja toteutettu eri materiaaleista. Ei niiden kaikkien tarvi olla samanlaisia.
Jälleen löytyi kulman takaa porrasta ja rinnettä. Todella monitasoinen puutarha kasvien puolesta ja rinteet toivat ne hyvin esiin.
Olemme itse miettineet omaa kompostointialuetta ja ne tuli kierretty kaikissa pihoissa hyvin tarkkaan miettien sopisiko omaan pihaamme. Tässä yksi todella siisti ja lähellä itse taloa sijainnut.
Puutarhakierroksemme näissä kolmessa puutarhassa oli hyvin antoisa. Puutarhat olivat keskenään erilaisia, mutta jokaisesta voi hyvinkin poimia itselleen paljon vinkkejä ja ideoita toteutettavaksi omassa pihassaan. Kiitos kaikille, jotka päästitte puutarhaanne tutustumaan ja oppimaan.

4 kommenttia:

  1. Upea puutarha. Todella siisti ja monipuolinen. Kivaa kerroksellisuutta portaiden ja istutusten muodossa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos taas kuvista, kiva päästä katsomaan. Kauniit rinteet ja portaat, ja rehevää. Ja keiju puussa! (niin kuin mullakin) :)

    VastaaPoista
  3. Hienoja kuvia! Ihania ideoita!

    VastaaPoista