maanantai 1. elokuuta 2016

Kiireinen pihakesä

TARHAKELLOKÄRHÖ Clematis Integrifolia-ryhmä 'Aljonushka' aloittelee kukintaansa.
Olemme tänä kesänä puuhastelleet puutarhassamme todella paljon. Päivittäin useamman tunnin. Montaa päivää emme ole olleet poissa pihaltamme. Paljon on tullut tehtyä erilaisia puuhia ja pihan kuntokin on kohentunut. Samalla jotain kohtia on muuttunutkin.
Tähkätädyke (Veronica spicata), sininen kukinto. Tädyke selvisi talvesta ja ensimmäinen kukintakesä menossa.
Keväällä paljastui hankalan talven jäljiltä aika paljon talvituhoja. Monia perennoja, jotka olivat olleet jo vuosia pihassamme oli kuollut ja penkeissä oli paljaita paikkoja, jotka vaativat täydennysistutuksia. Pihan nurmikko näytti sammaleisemmalta kuin vuosiin ja moni muukin kohta odotti jälleen kohennusta. Kun vain pääsi keväällä töihin, olemme me kaksi työmyyrää ahertaneet pihassamme todella monenlaista. Muutama puutarharetkikin on tehty siinä työn lomassa ja parasta kaikesta, kesäloma on vielä edessäpäin!
ALPPIPIIKKIPUTKI - ALPMARTORN Eryngium alpinum teräksisen sininen kukinto
Sammaloituneen nurmikon kanssa teimme todella suururakan. Ensin ajoimme siitä Mantiksen sammaleenpoistopiikeillä kuivuneen sammaleen ylös ja haravoimme sen kasoihin. Tätä kuollutta sammalta ajoimme yli 20 tiiviisti pakattua kottikärryllistä kompostoitumaan. Levitimme ison määrän kalkkia nurmikoille ja lannoitimme sitten jonkin ajan kuluttua. Nurmikko lähti hyvään kasvuun ja iloksemme sammale on hävinnyt nurmikoltamme todella hyvin. Leikata nurmikkoa täytyy noin kaksi kertaa viikossa, mutta minusta se on jo siedettävän näköinen. Kesäkuulla ilmastimme vielä nurmikon ajoleikkurin perään laitettavalla ilmastuslaitteella. Tämä olisi toistettava tässä uudestaan.
'Aljonushka'
Monen kasvin kohdalla olen joutunut odottelemaan kauan, ilmaantuuko kasvua. Oikeastaan kaikki kärhöt voivat huonosti viime talven kovien koettelemusten jälkeen. Alppikärhöt selvisivät ainoastaan hyvin eläväisinä. Muista on odoteltu paleltuneiden varsien tilalle uutta kasvustoa. Mutta kaikeksi onneksi mitään vahinkoa ei ole syntynyt, vaan rakkaat kärhöni ovat elossa. Kukinta jää kuitenkin heikoksi tänä kesänä. Mutta ehkä sitten ensi kesänä.
Puut pieniksi. 
Viimeisin urakkamme on ollut poistaa neljä koivua pihastamme. Puita ei voinut kaataa, vaan ne oksittiin ja sitten pilkottiin pystyyn päin. Näin kaikki putosi suoraan puun juurelle eikä aiheuttanut enempää vahinkoa pihassamme. Puut sijaitsivat myös takapihallamme, joten piti odottaa tarpeeksi kuiva ajankohta, että henkilönostimen voi viedä sinne nurmikon liikaa kärsimättä. Jokaista koivua kohden meni ilta, että saatiin oksat haketettua, runkopalat siirrettyä sekä paksut oksat pilkottua pienemmiksi. Tähän sattui vielä heinäkuun kuumin viikko, niin jo otti voimille. Mutta työpäivän jälkeen ihan mukavaa puuhaa ja yöt on nukkunut kuin tukki riehuttuaan puusavotalla. Voisi jopa käyttää sanontaa, että töihin lepäämään. Ruumiillinen työ toimistotyön vastapainoksi sai lihakset todella kipeiksi ja olimme kuin kaksi vanhusta aina iltaisin kolottavine jäseninemme.
Ensimmäinen kurkku omasta kasvimaasta.
Saimme myös tehtyä vihdoinkin lavakauluksista kasvulaatikoita ja ensimmäiset kurkut on jo maisteltu omasta maasta. Kolme laatikkoa on kasveille tällä hetkellä. Kurkkua, retiisiä ja salaatteja. Kirsikkapuu ja luumupuu kasvavat siellä kasvihuoneen kulmalla. Itse kasvihuone on vielä kesken, mutta valmistuu sekin, ainakin uskon niin. Tulee aina joku muu urakka ja vie vain ajan siltä.
Kesä on ollut hyvin sateinen, mutta siitä huolimatta hieno tähän mennessä. Monta hienoa hetkeä puutarhassamme on koettu. Mutta olemme onneksi ehtineet nauttimaankin kättemme töistä.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa puutarha puuhaa on totisesti piisannut tänä vuonna. Väliin on vaan tehtävä perusteellisin kunnostustöitä, mutta se kyllä sitten palkitsee monin verroin. Tuo sammalurakka pitäisi meilläkin tehdä ja aivan samanlainen kolmen koivun pilkonta operaatio. Upeita ovat nuo kärhösi =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnostusta täällä onkin. Tuntuu välillä, että koko piha on nurin, mutta kyllä se siitä taas hetken päästä näyttää hyvältä. Mukavia puunkaatoja.

      Poista