sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Kasvihuoneen valintaa

Kuten monet muutkin puutarhassa jotain kasvattavat olemme mekin päässeet siihen kohtaan, että taitaisi olla järkevää hankkia kasvihuone. Kokemusta kasvihuoneesta on hieman, sillä meillä oli pikkuinen kasvihuone tässä asumisemme alkutaipaleella, hyvin ensimmäisinä vuosina. Mieheni kasasi minulla muovihuoneen, jonne pääsin aina pakoon pieniä lapsia ja sain edes hetken omaa rauhaa hänen tultuaan töistä. Kasvatin silloin tomaatteja siellä ja satokin taisi olla ihan kohtalainen. Lisäksi kasvihuoneessa oli minulla keväällä lukematon pikkuisten taimien armeija. Kylvin paljon ystävättäreltä saamiani perennansiemeniä ja vaalin noita pikkuisia taimia. Puutarhassamme onkin ollut alusta lähtien paljon perennoja tuosta syystä. Jotkin niistä ovat hävinneet ja jotkin vallanneet hyvinkin elintilaa.

Tuosta muovihuoneesta ei taida olla ainuttakaan kuvaa, mutta se kesti aika monta vuotta, kunnes sitten muovit menivät huonoiksi ja runkokin lahosi. Oli tehty ihan rakennusaikaisesta ylijäämäpuusta, ei mitään käsittelyä. Taisi joku myrskykin sitä kohdella kaltoin. Kuva Preecon sivuilta 8.2 m2 huoneesta.

Kuva Preecon sivuilta 8.2 m2 huoneesta.
Nyt olemme kovasti katselleet uutta tilalle ja paikkakin olisi tontillamme toinen. Hintahaarukka on melkoisen laaja näillä valmiilla huoneilla. Ja kun huone ei saisi kuitenkaan olla mitenkään liian pieni, että se olisi helpompi hoitaa. Annoin miehelleni tehtäväksi perehtyä paremmin kasvihuoneisiin netissä. Hieman hämmästytti laaja hintahaarukka. Tämä Preecon huone oli sopivan kokoinen ja hintainen, mutta onneksemme löydin blogin, jossa kerrottiin tarkemmin tämän yhtiön toimituksesta ja miten heillä ei mennyt putkeen tilaamansa kasvihuoneen kanssa. Tässä vaiheessa myös selvisi, että olisi itse asiassa halvempaa tilata tämä huone suoraan Saksasta kuin käyttää suomalaista välikättä. Mutta siitä huolimatta päädyimme uuteen ratkaisuun.

Olen haaveillut kauniista, yksilöllisestä kasvihuoneesta, joka on tehty vanhoista ikkunalaseista. Eilen kävimme mittailemassa yhdet ikkunalasit, mutta niitä ei ole tarpeeksi. Tänään menen toiseen paikkaa katsomaan, löytyisikö lisää sopivia laseja. Tontiltamme löytyy mukavasti myös viime kesänä pelastamiamme ja pesemiämme puutarhalaattoja, joista saisi hyvän lattian tuohon kasvihuoneeseen. Tai sitten ne riittävät vain osaan huoneen pinta-alasta. Olen päätynyt kasvattamaan kasvit isoissa muurarinpaljuissa tai sangoissa kiinteiden kasvilaatikoiden sijaan. Mullan vaihtaminen on helpompaa ja samalla kasvihuoneen käyttö monipuolistuu.

Optimistisesti minulla on joukko tomaatintaimia tulossa, vaikka kasvihuone onkin vasta tässä vaiheessa. Onneksi ainakin osa taimistani on kasvatettavissa avomaalla.

11 kommenttia:

 1. Onnea projektille! Me tilattiin pari kesää sitten kasvari Kivikankaalta. Toukokuussa kasvari tuli meille, mutta kaikkinensa oli valmis heinäkuun alussa. Perustukset, lattia, kokoaminen yms. vei yllättävän paljon aikaa, kun oli aikaa tehdä vain viikonloppuisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme noita Kivikankaan kasvareita katselleet, mutta taitaa mennä niin kovasti ohi pudjetistamme. Kauniita ne ovat.

   Poista
 2. Varmasti ihana odottaa jotain uutta. Hyvää pääsiäistä 🐰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää pääsiäistä. Malttamattomana odotan. Mutta olen odottanut jo monta vuotta, joten eiköhän se vielä joskus ole pihassa.

   Poista
 3. Blogissani on sinulle haaste (Puutarhaeloa).

  VastaaPoista
 4. Blogissani on sinulle haaste:) Hups, sait jo toisen.....vastaa jos haluat;)

  VastaaPoista
 5. Sinulle on haaste blogissani jos tykkäät ottaa, en pahastu jos et välitä! :) Hups, saitkin jo kolmannen... ;)

  VastaaPoista
 6. Hei! Minullakin on sinulle haaste blogissani :) Huomaan että olet saanut jo ainakin kolme haastetta. Ota vapaus yhdistää haasteet tai vastaile jos ehdit :) Valitsin haastettaviksi sellaiset blogit, jotka ovat eniten kiinnostaneet minua viime aikoina :) Ja kasvihuoneestasi tulee varmasti upea, jos saat sen tehtyä vanhoista ikkunoista! Mielenkiinnolla odotan projektianne!

  VastaaPoista
 7. Kasvihuoneiden kirjo on ihan älytön. Ja kun jotain noin arvokasta hankkii, toivoisi että toimitus ja asiakaspalvelu olisi samassa linjassa hinnan kanssa. Mäkin olen hissukseen katsellut ja unelmoinut. Kivoin olisi juuri tuollainen itse rakennettu. Mutta ei mulla hätä ole. Pitäköön poika pelikenttänsä vielä toistaiseksi :)

  VastaaPoista
 8. Onnittelut, teillä on yksi parhaista suunnitelmista menossa. Meillä on kolme Juliana-kasvihuonetta, kaikki Kivikankaalta hankittuja. Ne ovat hinnakkaita, mutta kestäneet hienosti kaikki säänvaihtelut, myrskytuulesta märän lumen kannatteluun. Lisäksi toimitus on nopeaa, takuuajat pitkät ja varaosia saa tarvittaessa. Tässä kohtaa kannattaa miettiä vaikka pienimuotoista lainaa, sillä hankintahan on useammaksi vuodeksi eteenpäin. Ruusunmekko-blogissa on paljon kuvia kasvihuoneistani. Löydät ne tunnisteen alka nimillä 'Lataamo', 'Verstas' ja 'Maailman paras kesätyö'. Samaiset kuvat ovat löytyy myös Pinterestistä Ruusunmekon nimellä. Onnea unelmointiin ja niiden toteuttamiseen <3

  VastaaPoista
 9. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista