torstai 12. maaliskuuta 2015

Puutarhatontun ihana valtakunta osa 1

Apteekkarin puutarhan jälkeen kävimme seuraavana päivänä vanhan, kunnostettavan kartanon puistossa, sieltä tilalle, jossa viljeltiin paljon narsissin sipuleita myyntiin. Lisäksi poikkesimme puutarhassa, jonka yhteydessä oli moottoripyörämuseo. Niissä ei kuitenkaan mitään mainittavaa erikoisuutta. Illan suussa pääsimme kuitenkin puutarhaan josta otin todella paljon kuvia. Viivymme täällä puutarhassa nyt useamman postauksen ajan. En voinut kuin huokailla. Nimi puutarhatonttu tulee siitä, että emännällä oli aivan ihana mies, joka kertoi tekevänsä kaiken mitä vaimo pyytää puutarhassa. Vaimo suunnittelee ja on myös hyvin taiteellinen ihminen. Mies osasi myös hyvin suomea, joten hänen kanssaan oli helppo keskustella. 
Tässä ensimmäisessä kuvassa taloon johtavan tien varrelta tunnelmia. Tie oli ruohottunut ja leikattiin, keskellä kulki kaksi vanaa, josta voi ajatella ajettavan autolla. Oli hyvin tyypillistä myös muille Viron puutarhoille nämä ruohottuneet tiet.
Kiviaidan yli ensimmäiset kurkkaukset tuohon hienoon puutarhaan. Omenapuita, jotka on leikattu aivan toisin kuin meillä täällä. Puita oli ollut enemmänkin vielä vanhan isännän eläessä, nyt ei enää niin montaa.
Tästä puutarhasta löytyi paljon hienoja yksityiskohtia. Emännän taiteellinen ote näkyi muuallakin. Tässä tuolta tienvarren kiviaidalta muutama ihan toteutuskelpoinen idea.
Mehitähdet tuntuivat nauttivan olostaan mansikkaruukuissa. Kuvissa on varjoa, sillä päivä oli jo pitkällä päästyämme tähän kohteeseen.
 Vielä emme olleet aivan talon edessä, vaan matkalla oli monta hauskaa ja kaunista yksityiskohtaa.
Talon etupihassa ei juuri istuksia ollut. Tasainen nurmikenttä, jota ympäröi rakennukset kolmelta sivulta. Virolaiseen tapaan puupinot olivat pihan kaunistus ja niitä käytettiin paljon myös ihan aitaelementtinä.
Jälleen yksi pieni yksityiskohta terassilta. Tästä alkaa matka puutarhaan talon vanhan emännän päädystä.
Ensimmäiset aavistukset, mitä kaikkea tuolta puutarhasta löytyykään. Erilaisia kukkaistutuksia, Ruukuissa, penkeissä, tuoleilla...
Paikka vanhan emännän istua ja nauttia. Ja katseltavaa tuolta istuinryhmältä piisasi, vai mitä olette mieltä seuraavista kuvista?
Tuoleilta kun katsoi tielle päin, oli koiralla iso aitaus. Itse aitauksessa oli puita, mutta aitauksen puutarhan puolella upeita kukkapenkkejä täynnä erilaisia kukkia.
Katseen edetessä penkkiä eteenpäin vaihtuvat kasvit ja katse lepää siisteissä istutuksissa, huolella rajatuissa penkeissä.
Sama penkki jatkuu edelleen. Pihan laidalla on aita, jonka takana oli lampi ja peltoja. Nuo takana olevat syysleimut ovat taimmaiset kasvit. Aita niiden takana on sieltä lammen puolelta. Kasvit eivät siis rajoittuneet pelkästään pihaan, vaan myös pihasta pellolle mentäessä oli kukkapenkkiä. Näkymä edelleen noilta kahdelta tuolilta.
Tässä vielä kurkkaus koira-aitauksen pellonpuolelle, niiden syysleimujen taakse. Pihakierros jatkuu seuraavassa postauksessa. Pääsimme vasta yhden kulman taakse.

1 kommentti: