sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Aita jälleen kasvamaan

Etupihamme koristearoniapensasaita oli kärsinyt talven jäljiltä. Tähän saimme sitten kunnon ohjeet ja niiden kanssa tässä ollaan työskennelty pitkin kesää. Vielä olisi hieman jäljellä, mutta sanoisin, että voiton puolella ollaan.
Koko aita leikattiin 15 cm korkeudelta ja haketimme sen puutarhaamme kateaineeksi. Polku kompostille pysyykin hyvin ruohottumatta, kun hakekerros peittää sen.
Muistan hyvin sen kauniin  viikonlopun, kun tämän asian tiimoilla kumartelimme ohikulkijoiden huviksi. Olo oli kuin selkäänsä saaneella, kuten niin monta muutakin kertaa kesän mittaan tämän aidan kanssa on käynyt, mutta niin vain on nekin lihakset parantuneet. Aitaa kasteltiin ja lannoitettiin. Olen tähän mennessä perannut tuon aidanjuuren kolmeen kertaan tänä kesänä.
Seuraavaksi saimme kasvuun lähteneen aidan juurelle levitettyä kuorikkeen. Aita on lähtenyt mahtavaan kasvuun ja siitä on jälleen tulossa kaunis aita tien varteen. Mutta on sen kanssa joutunut töitäkin tekemään todella paljon. Levitimme jo syyslannoitteen aidalle tuonne kuorikkeen alle ja kastelimme aidan ennen kuorikkeen levittämistä. Seuraavaksi kuorikkeen alle levitettiin paksuhko kerros sanomalehteä, jonka päälle kuorike. Näin pitäisi sitkeimpienkin rikkaruohojen pysyä pidempään poissa. Millään en raaskinut ostaa mitään kangasta tuolle aitamäärälle tuonne kuorikkeen alle vaan turvauduimme vanhaan, hyvään sanomalehtitemppuun. Piti vain haalia lehtiä ensin.
Levityspuuhien aikaan tuuli melkoisesti, joten piti olla asialla sanomalehtien ja kuorikkeen kanssa. Kuution kuorma kuoriketta levitettynä ja vielä on lyhyempi aita ilman katetta. Siihen tarvitaan kuitenkin uusi käynti puutarhalla. Mahtavaan kasvuun aita on kyllä lähtenyt. Ja meillä tuoksuu ulkona ihanasti männylle!
Tuo kauniin männynkuoren värinen kuorike hankittiin Lakeuden Vihertaimistolta. Tässä vielä kuva heidän näytepuutarhastaan, jossa pistäydyin kuorikekuorman hakureissulla. Olemme saaneet heiltä todella hyvät ohjeet aidan kunnostamiseen ja niillä ohjeilla aita on kasvanut ja haaroittunut. Hyvin palveleva taimisto, kehtaa esittää tyhmiäkin kysymyksiä ja saa ihan asiallisen vastauksen.

1 kommentti:

  1. Tuosta tuleekin komea aita. Hienolta näyttää ja siistii alustan kerrasta tuo hake.

    VastaaPoista